#elkasisgunesenerjisistemi
Güneş Enerjisi ile Enerji Tasarrufu
Güneş Enerjisi ile Enerji Tasarrufu

Dünya nüfusunun hız kesmeden artması sebebiyle mevcut fosil kaynakların bir gün tükenmesi kaçınılmazdır. Durum böyle iken hem tükenecek olan hem de ekosisteme yadsınılamayacak derecede zararı olan fosil kaynaklarla enerji elde etmek artık cazip görülmemektedir. Ayrıca her geçen gün elektrik faturasının yüklü tutarda gelmesi tüm insanların ortak bir sorunu olmuştur.

Enerjiden tasarruf etmek dünyanın her yerinde bir araştırma konusu haline gelmiştir. Artan nüfusla birlikte maliyetlerinde artması ile enerjiden tasarruf etmek zaruri bir hal almıştır. Mevcut kaynakların tükenmesi durumunu göz önünde bulunduracak olursak yenilebilir enerji kaynaklarına geç kalmadan geçiş yapmak faydalı olacaktır.

Güneş enerjisi kullanımı ne kadar fazla olursa , şebeke elektriği ödemesi de o kadar az olur. Güneş enerjisi ile elektrik faturasından tasarruf elde edilebildiği gibi fazla üretilmesi durumunda şebekeye satılarak kazanç da elde edilebilir. Bunun için üretimin, tüketimden fazla olması gereklidir. Güneş paneli kurulumunda harcanacak maliyet bu sayede kısa sürede kendisini amorti edecektir.

Ülkemizin özel konumu dikkate alındığında güneş ışınlarını alma noktasında ciddi avantajlı bir ülke olduğu unutulmamalıdır. Bu nedenle hemen hemen her bölgede güneş ışınları ile elektrik üretmek mümkündür. Bundan dolayıdır ki hem dışa bağımlılığı azaltmak hem de yüksek faturalar ödememek için güneş enerjisi ile elektrik üretmek oldukça avantajlı bir adım olacaktır.

Güneş enerjisi ile elektrik üretimi birçok alanda kurulmakta ve kullanılmaktadır. Tarım, endüstriyel alan, günlük kullanım ve enerji santralleri gibi pek çok yerde kurulumu mümkündür.  Günümüzde en çok da binalarda tercih edilmektedir. 100 metrekare büyüklüğüne sahip bir konutun yıllık tüketmiş olduğu elektrik enerjisi miktarı 14.000kWh olarak belirlenmiştir. Bu enerjinin 10.500kWh’lik kısmı konutun ısıtma ve soğutma ihtiyaçları için harcanmaktadır. 1700kWh’lik kısmı sıcak su ihtiyacı için harcanırken 1800kWh’lik kısmı ise konut içerisindeki elektrikli ev aletlerinin çalışması için harcanmaktadır. Bunun yerine 1 saatte 5kWh’lik enerji harcayan bir güneş enerjisi sisteminin kurulumu sayesinde yıllık enerjinin tamamı karşılabilir, fazla üretim durumunda kazanç dahi elde edilebilir.